Vakantie Zuid Afrika 2013

Wij zijn net terug van onze vakantie in Zuid Afrika. Het was in één woord "geweldig".

Onderstaand staat het oorspronkelijke programma.

Ik heb onder het kopje "Logboek;" per dag vermeld wat ik onderweg genoteerd heb, aangevuld met mijn latere geheugen spinsels. Het is geen verhaal voor derden om te beslissen of ze wel/niet naar Zuid Afrika gaan maar meer om mijn geheugen weg te schrijven waar iemand anders misschien ook iets aan heeft. Wat een bezienswaardigheid inhoud heb ik niet beschreven want daar is het internet ruim van voorzien.

Algemeen:
Wij vonden de reis erg mooi en hebben heel veel gezien. Voornamelijk het wild, de ruimte (ZA is 33 keer zo groot als Nederland en heeft maar 3x zo veel inwoners als Nederland.)
De verhalen over het verleden waren indrukwekkend en soms schokkend. De Hollanders (Voortrekkers) hebben vanaf begin 1800 daar zeer veel gedaan en daarna de Engelsen, wat er daarvoor was werd amper belicht. 
Pas sinds 1996 is de apartheid afgeschaft.

Wij hebben per bus (Touringcar) +/- 4500 Km afgelegd wat wil zeggen dat wij vele uren/dagen in de bus hebben gezeten. Het was een "relax" reis d.w.z. dat wij in 24 dagen langer over dezelfde route hebben gedaan dan de snelle reis van 17 dagen. Wij hadden in het programma diverse vrije momenten die wij gebruikt hebben om te luieren maar ook om extra excursies te doen welke ons werden aangeboden. Wij hebben daar uitgebreid gebruik van gemaakt o.a., de nodige Safari parken bezocht, uiteindelijk kom je daarvoor.
Soms werd een uitje op een ander moment gedaan dan in de reisbeschrijving stond, dit om e.e.a. iets beter te kunnen plannen. Alles werd in de bus door Billy White (onze reisleider) uitgebreid besproken/medegedeeld. Uiteindelijk moest hij het programma uitvoeren.
We hadden nog een verlenging geboekt van drie dagen in Kaapstad.

Billy waarschuwde ons ook uitdrukkelijk voor de Veiligheid. Dus niet alleen gaan pinnen en niet 's avonds uitgaan.

Taal;
Ook het Afrikaans was een belevenis om te horen. Als men langzaam sprak was het redelijk te volgen, behalve dat men uitdrukkingen had die wij niet kende of bij ons een andere betekenis hebben.
Iedereen die naar school gaat leert in de eerste instantie zijn eigen taal (er zijn 11 officiële talen in ZA) en daarnaast Engels.
Wij spraken dus overal Engels met mensen die wij tegen kwamen in horeca, hotels, winkels  etc.
Tussen de regels over wat wij deden staan regels die beginnen met "Taal" en dat zijn dan de Afrikaanse woorden die wij leerden.

Geld;
De munteenheid in ZA is de Rand (ZAR) en is iets minder dan 10 euro cent. Dus wij moesten alle prijzen door 10 delen om een vergelijkbaar bedrag in Euro's te krijgen. Via de ING betaalde wij wel een betere koers dan deze 10 cent dus dat viel tenminste mee. We hebben bij ING een Royaal betaalpakket wat o.a. inhoud dat wij geen kosten hoeven te betalen als we geld opnemen waar ook ter wereld.
Wij hebben op vele plaatsen kunnen pinnen, meestal door Billy aangegeven. In hotels kon je doorgaans gewoon met je pinpas(betaalpas) betalen. Tenminste aan de receptie. Ik heb mijn creditcard nergens hoeven gebruiken.

Prijzen;
Benzine was +/- ZAR12,15 (€1,20)  en in Nederland toen € 1,739 per liter
Boodschappen, zover als wij dit hebben kunnen zien, gelijk of hoger dan in NL
Eten was uitgebreider maar voor minder geld
Drankjes in Horeca zijn goedkoper.
Maar de gehele reis was duidelijk duurder dan als je naar Azië gaat.

Verkeer;
Het was in ZA, als voormalig Engelse kolonie, links rijden. Zeker als je voorin zit was het af en toe even schrikken. Maar je moest niet alleen letten op andere auto's etc. maar ook op voetgangers die zomaar overstaken (soms stom dronken) en ook beesten die zonder te kijken ineens de snelweg overstaken. Het had geen zin om een discussie aan te gaan met een koe over voorrangsregels. De doorgaande wegen, zeker in het noorden, waren erg rustig. Uiteraard bij de grote plaatsen als Durban, Port Elisabeth, Kaapstad etc. was het verkeer erg druk.

Fooien:
In tegenstelling van Nederland zit het bedieningsgeld niet in de prijs en wordt je geacht 10% fooi te geven. Je krijgt op alle bonnetjes de gelegenheid om de tip aan te geven, maar Obers stellen dit niet op prijs want dan krijgen zij niets, dus geen tip aangeven en de ober iets in de hand drukken. Het viel mij op dat vele Nederlanders geen fooi/tip gaven, zijn zij kennelijk niet gewend.

Namen:
Volgens voorschriften van IATA moet op een vliegticket de geboorte naam staan. Bij heren geen punt maar bij getrouwde dames komt hier dus de meisjesnaam. Aangezien OAD verder geen relatie legt tussen echtparen, partners  en losse personen was dus niet altijd duidelijk wie er bij wie hoorde. In alle hotel stond de vrouw dus genoteerd onder haar meisjesnaam. Sommige dames bleven zeuren dat zijn tegenwoordig anders heten, omdat zij getrouwd waren. Maar dit moet je maar voor lief nemen op een vliegreis. Het is maar te hopen dat de hotellijst welke de reisleider hanteert klopt v.w.b. de kamer indeling. Maar ik heb niemand horen klagen dat hij/zij met een verkeerd persoon op een kamer moest slapen.

Eten:
Alle hotels waren overnachting plus ontbijt. Maar er zaten geen lunches, diners of water in de reis. Wel waren diverse excursies inclusief lunch.
In hotels stond er ook geen water op de kamer zoals in Azië.
OAD gaf aan dat de kosten voor een lunch ZAR100 waren en voor een Diner ZAR200. Water zou ZAR 50 per dag gaan kosten. Dit klopte doorgaans ook.
 

Koffers;
Iedereen werd geacht maar één stuks grote bagage te hebben en zelf zijn handbagage mee te nemen bus in/bus uit. In onze Azië reizen was dit altijd een heel gedoe om zeker te weten dat ieder zijn koffer in de bus was. Vaak werden de koffers voor het hotel verzameld (gebracht door de hotel boys) en moesten de reizigers zelf aangeven welke van hun was voordat ze ingeladen werden. Dit koste altijd de nodige tijd. Billy had een beter systeem. Een van de eerste dagen had hij alle koffers van een label voorzien met een  nummer. Dus bij 38 personen nummers 1 t/m 38 plus extra nummers als men nog een extra stuks grote bagage had. Hij had ook een lijst van wie welk nummer was. Aan de hand hiervan wist het personeel (Boys, chauffeur, reisleider precies of alle koffers er waren en welke miste. De reizigers hoefde daar niet bij te zijn. Werkte erg goed.

Vermoeidheid;
Deze reis was redelijk vermoeiend, Wij hebben veel kilometers gereden, veel bekeken etc. Daarnaast loop ik slecht en heb veel rust nodig (kan het gelukkig nog met mijn 72 jaar), dus je zult zien dat ik vaak meld dat ik gerust heb.
Wij hebben ook aan veel excursies mee gedaan want de kans dat we nog eens naar Zuid Afrika gaan is niet zo groot.
 

======================================================================

Na enkele jaren voornamelijk in Zuid Oost Azië geweest te zijn wilden wij nu wel eens wat anders maar wel lekker warm. Ons reisbureau Globereizen in Zoetermeer nodigde ons uit voor een lezing over Zuid Afrika van OAD reizen. Een echte Zuid-Afrikaanse reisleider hield de lezing. Wel even wennen aan het Afrikaans maar wij waren gelijk verkocht.

 De echte reis beschrijving staat op de website van onze touroperator. www.oad.nl    Noodnummer +31 (0)548 377124

Onze agent in Zuid Afrika is "Your Afrika" Sandton +27 11 676 3200 ma-vr 08:30-17  noodgevallen +27 (0) 82.555.9549

Wij hebben hiervan een eigen verhaal gemaakt. De informatie van de touroperator staat in het schuine lettertype (italic) en staat in de “U” vorm.

Onze eigen tekst staat gewoon rechtop.

Een ontspannende manier om alle mooie hoogtepunten van Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad te beleven!
“Die Relaxed reis is werklik geniet, elke dag word jy verras op ‘n ander gesig van Suid-Afika: natuur, kultuur en die wisselwerking. Krugerpark die terrein van Groot Vyf, die Panoramiese Roete met die Blyderivier Poort, die grootste en groenste in die wereld. Swaziland wat jou terugneem na oue tradisies wat deel uitmaak van hul kultuur. Die wynlande met Stellenbosch en Kaaphollands argitektuur. Ons sluit af met die pragtige Kaapstad waar die Tafelberg op jou wag. Daarmee saam reis jy in ‘n groep waardeur nuwe vriendskappe gesluit word en dit kan vir lewenslank wees!”

 

In onze wintertijd is het een uur later in Zuid Afrika.

 

Dag 0:  Woensdag 30/1/2013
Wij zijn van plan om de dag voor het vertrek per trein naar Schiphol te gaan en te logeren in het Mercure hotel wat zich op de luchthaven bevindt achter de douane. Wij willen e.e.a. op ons gemak doen en niet ’s morgens vroeg op onverwachte zaken verrast worden. (weer/regen/sneeuw  etc.)

logboek:
Alles inpakken
Vergeten dingen nog kopen
15:30 naar het Station met grote koffer Kick, kleinere koffer Trudy, handkoffer Trudy, Rugzak Kick, Schoudertas Kick en Kick z'n stok
Overstappen in Den Haag
17:00 aankomst op Schiphol airport
Eerst wat drinken, (€ 11,= voor een wijn en een cola)
Naar GWK om Zuid Afrikaanse Rand's te halen die we besteld hadden.
ZAR15.000=€1.453,62   incl. 1,95 om gratis overgebleven ZAR's te kunnen inruilen koers 10,436256 ZAR voor één euro (€ 0,0958 voor één ZAR)
Doordat ik via internet gereserveerd had hoefde ik geen commissie ad €7,50 te betalen. Volgende keer minder vreemd geld halen en ter plaatse te pinnen
Eerst nog door paspoort controle. Moesten wel de hotelreservering laten zien maar mochten toen door. de paspoort controle is tegenwoordig ook geautomatiseerd, naar de bagage werd niet gekeken.
Inchecken in het hotel Mercure.
Rondgewandeld in aankomst/vertrekhal.
Pizza gegeten
Naar hotel kamer terug
TV gekeken
Geklaagd bij balie over de prijs van de kamer, ik had geboekt voordat verhoging van 1/1/2013 inging. Was nu +/- 4,= meer. ter compensatie twee ontbijt voucher gehad ter waarde van 10,= elk.
23:00 slapen.

Hotel: Mecure Schiphol, Schiphol

Dag 1: Donderdag 31/1/13 Amsterdam - Johannesburg

U vertrekt vanaf Schiphol om ca. 10.00 uur per KLM rechtstreeks naar Johannesburg. Na aankomst wordt u welkom geheten en naar het Arcadia Hotel in Pretoria gebracht. Ca. 60 km.

Wij moeten op Schiphol aanwezig zijn drie uur voor vertrek dus om 07:10(NL)

Logboek:
Op 06:00
Weer door de paspoort controle om uit de vertrekhal te komen.
Inchecken 07:00-08:00, door papoort in apparaat te stoppen. Komt automatisch een instapkaart uit. Het was niet nodig om E-ticket te laten zien.

Ook de koffers kunnen tegenwoordig automatisch in een machine worden ingecheckt m.b.v. de instapkaart. Koffer in apparaat zetten, hij wordt gelijk gewogen en er komt een hele grote sticker uit die je om het kofferhandvat moet doen. Koffer verdwijnt dan.
Weer door de douane (wij blijven wat heen en weer lopen)
Zijn weer terug in vertrekhal
Ontbijten: gratis d.m.v. ontbijtbonnen
Aankoop American Express Card. Blue Sky
Naar gate F3
Wachten
Alles uit/af voor douane (horloges, broeksriem, spullen uit je broek, ringen/kettingtjes, soms schoenen) dit moet apart door de scanner.
Door visitatie en zoals gebruikelijk piept dat ding als ik er doorloop dus mag ook altijd gevisiteerd worden. Dit komt door mijn kunstheup van titanium.
Alles weer aan en op gedaan.
Als laatste aan boord
Vertrek 10:25
Drankje en nootjes gehad
Doekje voor handen af te vegen.
Lunch; rijst met kip, broodje, sla koekje, toetje en rode wijn
Trudy 2 x Witte wijn
Slapen
Klok een uur vooruit gezet, om 14:00 naar 15:00
17:00 IJsje en watertje gehad.
's avonds ook nog een maaltijd even voor aankomst.
Na aankomst en koffers opgehaald te hebben werden wij verwelkomt door Billy onze nieuwe reisleider in ZA.
Alles ingeladen in grote touringcar. Chauffeur was Herman.
In de bus heeft Billy ons welkom geheten en e.e.a. uitgelegd hoe het op deze reis gaat.
    O.a. werd aandacht gevraagd voor de "pot" waaruit hij van alles gaat betalen. Meedoen was vrijwillig, maar hij drong er op aan dat wij allemaal zouden meedoen want anders....
    Ook verteld dat het ritueel elke morgen het zelfde zal zijn: 1:30 uur voor vertrek opstaan (Billy regelt de wekoproep.) 0:45 voor vertrek moeten de koffers buiten in de gang staan (als wij weer verder gaan) en dan ontbijten.
In de bus stonden onder vele stoelen pakken met flesjes water. De bedoeling was dat je van te voren inschatte hoeveel flesjes je onderweg zou gebruiken en dat van te voren betaalde.
Intussen naar het hotel Arcadia in Pretoria gebracht.
Welkoms drankje gehad.
Inchecken in hotel en gauw naar bed. Het was intussen rond 01:00 's nachts

Vlucht KL0591 vertrek Schiphol 10:10(NL)   aankomst Johannesburg 22:05(ZA)   duur 10:55  per Boeing 777-200 één uur tijdverschil, 1 uur later in Johannesburg

Hotel: Arcadia Hotel, 515 Proess Street, Arcadia tel: +27 (0)12 326 9311

 

Dag 2: Vrijdag 1 februari Pretoria - Hazyview

Na het ontbijt ontdekt u Pretoria middels een stadstour. U ziet o.a. het Krugerhuis en bezoekt het Voortrekkers Monument. U rijdt een mooie route via dorpjes als Middelburg en Dullstroom naar Hazyview. U verblijft hier 3 nachten in hotel Sanbonani of Hotel Numbi. Ca.450 km.

Logboek:
Wekken 07:00
Ontbijt   07:45
Vertrek  08:30
Naar Voortrekkers monument. Hiet is de gehele geschiedenis afgebeeld van de Voortrekkers (Nederlanders)
Sightseeing tour door Pretroria, Voornamelijk de betere buurten.
Op weg naar Hazyview
11:?0 Koffie
12:00 Verder
13:00 Lunch bij Appaloosa zeer uitgebreid, kosten uit Pot.
14:00 weer verder
16:30 gestopt op leel hoog punt in de route voor foto's te nemen. Tijdens fotostop begon op dashboard van chauffeur een waarschuwingsalarm te piepen.
Druk bleek te zijn weggevallen, Invloed op remmen? In ieder geval wilde chauffeur en reisleider zo niet verder. Zij gingen bellen om een andere bus. Deze kwam +/- 1,5 uur later. Alle koffers werden overgeladen en wij moesten onze handbagage zelf meenemen. Ook water voor in het hotel moesten wij meenemen. Herman bleef bij kapotte bus en onze nieuwe chauffeur werd André. Deze bracht ons naar het hotel. Nieuwe bus was wel een stuk beter dan vorige.

19:30 aankomst in hotel. Snel inchecken en koffers naar de kamer.
Geklaagd over licht op pad buiten wat niet werkte. In de donkere tuin was het een zoekplaatje. Volgende dag werd duidelijk waar het pad liep.
Klein diner gehad op terras.
Peppersteak burger + Cheese burger 120ZAR.
2 bier ZAR29
2 witte wijn ZAR 60
 

Taal: Chirurg  = Snijdokter
Taal: Hoerenkast = Streelperceel (zat in Pretoria tussen de ambassades.)
Taal: Pinda's = Grondboontjes

Hotel: Sanboni Resort * Hotel, Hazyview 1242 +27 (0) 13 735 5600 heeft Internet.

 

Dag 3: Zaterdag 2 febr. Panoramaroute

U volgt de schitterende Panoramaroute met fantastische uitzichtpunten. Deze route is voor veel bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van hun reis. U zult genieten van de Blyde River Canyon, dit is een van de langste kloven van de wereld met spectaculaire geologische vormen en de mooiste panorama’s van het land. Het plaatsje Graskop is de toegangspoort tot de spectaculaire Canyon met zijn indrukwekkende natuurverschijnselen: God’s Window, Bourke’s Luck Potholes en de Three Rondavels. Ca. 245 km.

Logboek:
Op 07:30
Vertrek 09:00
Wij gingen de Panorama route doen. Standaard excursie.
Wij bleken weer onze OAD eigen bus te hebben die de avond ervoor gerepareerd was. Maar wel met onze nieuwe chauffeur Andre.
Al ons water stond er nog in.
10:15 Koffie stop
10:45 weer verder
Pas over die wel 1200 meter hoog was.
11:20 waren wij bij de Rondavels. Schitterend.
12:15 Daarna na de Potholes  Hier liepen de Treurende en de Blijde rivier in elkaar over. Moeilijk pad erheen. Met gebruik van mijn stok lukte het mij wel. (Op oneffen terrein gebruik ik altijd mijn stok, sta ik tenminste op drie poten)
Zeker in het begin van een vakantie loop ik nog moeilijk wat na enkele dagen warm weer een stuk beter gaat.
13:15 weer rijden.
Gestopt bij "Gods Window", schitterend uitzicht over omgeving.
daarna weer terug naar hotel
WIFI geprobeerd, Er moest worden betaald en  was alleen in de buurt van receptie en terras te ontvangen.
Lekker biertje en wijntje genomen.
Gezwommen, water was wel erg warm.
Van Billy speciale 220 Volt adapter geleend (hij had een zak vol van deze dingen) omdat niet overal een gewone 220volt smalle stekker inpast.
Diner van Barbeque
Diner          ZAR150PP
Witte wijn ZAR30 per glas
Biertje        ZAR14,50 per flesje

22:00 naar bed.
Ergens onderweg hebben wij vast een lunch gehad maar weet niet meer waar/wanneer

Hotel: Sanboni Resort * Hotel, Hayview 1242 +27 (0) 13 735 5600 

Dag 4: Zondag 3 febr. Kruger Nationaal Park

Een volledige dag in het Krugerpark! Vrijwel zeker ziet u diverse antilopensoorten, zebra's, olifanten en giraffes. Met een beetje meer geluk komen daar nog leeuwen, nijlpaarden, neushoorns en vele andere soorten wild bij. Dit park is een van de grootste attracties van het land. Grote variatie aan wild in combinatie met de uitgestrekte savannes en de lange geschiedenis maken dit park zo speciaal. Tegen betaling is het mogelijk om een safari per landrover te doen (ca. ZAR600 p.p. incl. lunch).

Logboek:

Excursie Krugerpark koste in 4X4 Jeeps ZAR650,=pp inclusief lunch in het park
Standaard zou je met de Touringcar het park ingaan maar die mag niet van de geasfalteerde wegen af, dus je ziet aanmerkelijk minder.
Op 04:30
Koffie 05:00
Vertrek in safari jeeps 05:30 vanaf hotel.
06:00 Krugerpark in met www.safarisdirect.co.za
08:30 ontbijt in het park (ontbijt pakket hadden wij in het hotel mee gekregen)
Lunch  plus koffie/thee ergens in het park. (lunch pakketten waren in de jeeps aanwezig)
15:40 terug
weer gezwommen, lekker
diner
Buffet         ZAR150 PP
Witte wijn ZAR30
Bier            ZAR14,50

Hotel: Sanboni Resort * Hotel, Hayview 1242 +27 (0) 13 735 5600 

Dag 5: Maandag 4 febr. Hazyview - Swaziland

Via het grensgebied van de provincie Mpumalanga en Mozambique gaat u naar het Koninkrijk Swaziland. In 1968 werd dit ingesloten land onafhankelijk. Net voor de grens, in het niemandsland tussen Zuid-Afrika en Swaziland, brengt u een bezoek aan een dorp om kennis te maken met de Swazi cultuur. Zang, dans en schitterende kostuums horen bij de culturele tradities van dit land. U verblijft 1 nacht in het Mountain Inn of Hawane Resort. Ca. 360 km.

Logboek:
Op 06:00
06:45 ontbijt en koffers buiten
Vertrek 07:30
09:30 grens Swaziland
In Swaziland bleek KPN GSM geheel niet te werken. dus bijna 2 dagen geen verbinding met huis.
Pinnen werd sterk afgeraden want dan kreeg je Swaziland geld wat verder niet bruikbaar was. ZAR werden overal geaccepteerd.
09:45-10:30 Koffie met appelgebak Matsamo restaurant (meteen na de grens, langs de weg)
Welkomszang in restaurant
Bezoek aan Culturele dorp met uitleg van de gewoontes van de oudere bevolking en de huidige generatie met zang en dans.
DVD gekocht (ZAR150)
lunch gebruikt in het dorp.
14:00 verder
14:45 regen
17:45 aankomst in hotel St. George
Tukje gedaan
19:00 optreden culture groep (was dezelfde als 's morgens)
20:00 diner  ZAR 270

Hotel: The George Hotel, Manzini. Swaziland  tel: +268 2 505 2260    zwembad
 

Dag 6: Dinsdag 5 febr. Swaziland - Hluhluwe

Vandaag staat een bezoek aan de lokale markt in Ezulwini of Mbabane op het programma. Vervolgens door naar Hluhluwe waar u 2 nachten verblijft in Ezulwini Game Lodge. Ca. 370 km.

Logboek:
Vertrek 09:00
09:30 Kaarsen fabriek bekijken, koffie en winkeltjes
10:30 verder
Veel gezien onderweg: Jacaranda bomen
Taal: Vuurmaakhout is brandhout
Taal: Sla en zoek spel is golf
Swaziland 17.000km2  2,5 miljoen inwoners
12:00 weer zon
Lunch in restaurant met meertje met veel dieren.
14:00 Grens weer over
Shakazulu verhaal werd door Billy verteld
Taal: Bloedbekslaan uit drukking van Billy
17:00 in Emdoneni Lodge aangekomen. Geen tv, geen telefoon. Maar huisje is prima en royaal. Veel kussentjes. manager was Karin.
Lodge is mooi en ruim, huisje 2 onder een kap.
Bij wandeling achterom kwamen wij bij de achteringang van een Cheeta park, waar diverse Cheetas en andere poesachtige beesten in kooien zaten. Door Ranger eruit gezet. Wij moesten netjes via hoofdingang komen maar dan moest je entree betalen en wij hadden het meeste al gezien.
Bar, restaurant etc. Ook gezellig
19:30 braai ZAR175pp
Na afloop optreden van bedienend personeel, erg leuk.

Hotel: Emdoneni Lodge, Hluhluwe  tel: +27 (0)35 562 7000  Zwembad

Dag 7: Woensdag 6 febr. Hluhluwe

U heeft een vrije dag ter eigen ontspanning of optioneel een 4x4 safari in het Hluhluwe Umfolozi Game Park (ca. ZAR500 pp). Dit oudste park van Zuid-Afrika is vooral beroemd vanwege de witte neushoorns. U heeft ook de mogelijkheid om een culturele tour te maken naar het DumaZulu Cultural Village (ca. ZAR 290 pp incl. lunch).

Logboek:

Excursie kosten. Hluhluwe Safari  ZAR 520pp
9:00 vertrek
9:30 overstappen safari cars
Park in.
Divers klein spul. Impala's, waterbok, aapjes, zebra's, neushoorns ver weg, 13 giraffen, vogels, nijlpaard onder water.
Koffie
12:00 bij bus terug.
Naar lodge terug
Lunch
Vrij
Slapen, heerlijk..
diner was ZAR175PP

Hotel: Emdoneni Lodge, Hluhluwe  tel: +27 (0)35 562 7000

 

Dag 8: Donderdag 7 febr. Hluhluwe - St.Lucia

Na het ontbijt gaat u naar St. Lucia. Rond lunchtijd maakt u een boottocht van ca. 2 uur over het St. Lucia meer waar u flamingo’s, krokodillen en nijlpaarden kunt zien. Het park rond het meer staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De rest van de dag is ter vrije besteding. Twee overnachtingen in het Elephant Lake Hotel. Ca. 120 km.

Logboek:

Excursie kosten DumaZulu cultuurdorp  290-65=ZAR 225 pp
Op 6:30
Hotel betaald pinpas ZAR916,00 (€77,74) koers 11,7829 bevatte oa 2x2 diners ad ZAR175pp
Vertrek 8:15
08:30 DumaZulu Cultuur dorp met uitleg en dans.
Koffie met appel gebak in cultuurdorp
10:30 vertrek
Naar locale markt met wat souvenier verkoop, "troep" zoals Billy het noemde
11:50 aankomst in St. Lucia bij boot.
Plas pause
Rondvaart op het meer met lunch en drankjes en heel veel hippo's.
Lunch was door de Griek aan boord gebracht. lekkere garnalen.
Erg veel nijlpaarden en maar één krokodil gezien naast wat vogels etc.
14:00 terug en door naar Elephant Lake Hotel
Inchecken en op kamer wat gerust.
Wandelen door dorp. Verloopstekker gekocht ZAR 7,90. Ook zakmes ZAR 49
Op kamer bijgekomen, het was vandaag warm >30 graden
Hotel netjes. Met tv, geen koelkast. Met zwembad.
bar:  bier ZAR16, Witte wijn ZAR 20
18:00 het wordt bewolkt
18:45 stortregen
19:15 droog

Hotel: Elephant Lake Hotel, 3 Mullet street, St. lucia  tel: +27 (0)35 590 1001 Zwembad 

 

Dag 9: Vrijdag 8 febr. Cape Vidal

Na het ontbijt bezoekt u Cape Vidal en per open 4x4 voertuigen maakt u kennis met het wild dat dit Werelderfgoed rijk is. Aan het einde van de middag gaat u terug naar het hotel in St Lucia. Ca. 100 km.

Logboek:
Op 06:30 Vertrek 8:00
Per 4x4 naar Park.
In een park mag je beslist niet uit de safari auto maar toen een van de auto's een start probleem had moest iedereen eruit en duwen. Dit lukte gelukkig maar men was wel erg angstig. Maar voordat men eruit moest stonden er wel andere safariwagens voor en achter de probleem auto.
10:15 bij strand, koffie en koek. (was meegenomen in de auto's)
Strand bezoek.
12:00 terugtocht.
14:00 in hotel.
Lunch
Slapen
Geld halen 2x ZAR5.000=€427,79 koers 11,6879
Zwemmen
Tv kijken

Was ophalen, Trudy had e.e.a. in de was gedaan  was ZAR78
18:45 verzamelen in hal
Naar de Griek gelopen voor gezamenlijke maaltijd met karaoke.
We hebben uitgebreid van de garnalen genoten.

Hotel: Elephant Lake Hotel, 3 mullet street, St. lucia  tel: +27 (0)35 590 1001  Zwembad
 

Dag 10: Zaterdag 9 febr. St.Lucia - Drakensbergen

Na een korte stadstour in de grote havenstad Durban, gaat u via de mooie binnenlanden van KwaZulu Natal naar de Drakensbergen. Bij de Vallei van de 1000 heuvels maakt u kennis met de Zulu-cultuur in het Phezulu cultureel dorp. In Drakensberg Gardens zult u 2 nachten verblijven. Ca. 480 km.

Logboek:
Op 06:00, Vertrek 07:30
Onderweg koffie
11:00 Stop bij Durban Marina. Heel modern winkelcentrum bij het strand.
Gewinkeld. Telefoon micro SIM kaart gekocht; ZAR 50 rand en voor ZAR 150 bel tegoed. Goed dat ik geen simlock op mijn GSM heb.
Trudy heeft jurk gekocht.
12:30 verder
14:25 Waterval bekeken (Howick falls)

? aankomst in hotel Drakensberg Gardens. Lag behoorlijk buiten het stadje Unterberg wat op 1540 meter hoogte lag.
In hotel gegeten, lekker drankje genomen en eten etc.  ZAR150 pp

Hotel: Drakensberg Gardens Golf & Spa Resort, Drakensber Raod, Southern Drakensberg. Tel: +27 (0)33 701 1355
 

Dag 11: Zondag 10 febr. Drakensbergen

Vandaag een vrije dag. U kunt van de prachtige omgeving genieten door een wandeling te maken, met of zonder gids, of maak gebruik van de faciliteiten van uw hotel. U kunt ook deelnemen aan diverse optionele excursies, bijv. de Sani Pas tour waarbij u via een spectaculaire weg en de Sani pas naar Lesotho gaat. U bezoekt de hoogst gelegen pub in Afrika! (ca. ZAR550 pp).

Logboek:

Excursiekosten  Sanni pas Lesotho ZAR 570,=
Op 06:30
Vertrek 08:00 met bus
Taal: Rijloper=lifter
08:30 in Unterberg overstappen op 4x4safari wagens
Wachten op auto's
09:15 weg.
Naar Sanni pass
Eerste stuk asfalt en later gravel.
Passeren grenspost ZA (paspoorten laten afstempelen) Chauffeur nam alle paspoorten mee en regelde dit.
Na grenspost ZA 8 km zeer slechte weg,  hoe hoger hoe slechter. Kleine rotsblokken. 40% helling soms 2/3 steken om een bocht te kunnen nemen.
Motor viel regelmatig uit.
Ik vond gehele heenreis maar eng.
Na lange klim kwam grens met Lesotho (weer stempels in paspoort) , eerst naar dorpje en in een hut demo met uitleg.
Daarna naar de hoogste pub in Afrika.
We hebben als lunch lasanga gegeten.
Daarna weer via grens aan afdaling begonnen. Deze beviel mij veel beter.
16:00 terug in dorp en daar stond onze bus weer klaar,
In hotel gegeten. ZAR150 pp

Hotel: Drakensberg Gardens Golf & Spa Resort, Drakensber Raod, Southern Drakensberg. Tel: +27 (0)33 701 1355

 

Dag 12: Maandag 11 febr. Drakensbergen - Inkwenkwezi Game Reserve

Via Franklin, Kokstad en Umtata gaat u naar het Inkwenkwezi Game Reserve. Een unieke ervaring wanneer u oog in oog staat met een olifant tijdens de olifantinteractie. U kunt diverse optionele activiteiten ondernemen waarbij u mogelijk de ‘Big Five’ ziet. Een overnachting in Umnenga Lodge. Ca. 480 km.

Logboek:
Op 05:45
Vertrek 07:15
10:00 koffie bij Wimpy in Kokstad
Wegversmalling kost 20 min.
Plus nog eens 15 min verder op.
Wat opviel bij wegwerkzaamheden hier en elders was, dat er veel dames met vlaggen stonden om het verkeer te regelen, de mannen deden het zware werk.
11L40 bezoek aan marktje
13:20-14:20 lunch bij Steers (soort Wimpy)
Stop voor plassen etc. En ijsje.
Aankomst Unmenga lodge  17:30.
Hotelkamer 3. Geen airco,  oud pand, erg warm binnen. Ligt aan zee.
Was wel een leuke oude boerderij die verbouwd was tot guesthouse.
Na aankomst begon het te regenen.
Moesten om 18:45 met bus naar restaurant.
Maaltijd was niet geweldig en was zeker 20 min. rijden vanaf hotel.
21:15 met bus terug

Hotel: Umnenge Lodge, Inkwenkwezi Private Game Reserve, Schaffi Road near East London. tel: +27 (0)43 734 3234

 

Dag 13: Dinsdag 12 febr. Port Elizabeth

Langs de kust rijdt u naar Port Elizabeth. Deze havenstad ligt aan de Algoabaai op de scheiding van Indische Oceaan en Atlantische Oceaan, de stad wordt in het Oost-Kaap dialect gewoon ‘die Baai’ genoemd. Na aankomst volgt een stadstour en dan naar het Humewood of The Chapman waar u de komende 2 nachten verblijft. Ca. 285 km.

Logboek:
Excursie naar Witte leeuwen kosten ZAR650,= pp
Op 06::00
Vertrek 07:30
Met rangeauto's vanaf hotel naar de witte leeuwen in het Inkwenkwezi Game park. Erg indrukwekkend.
in het park waren vele dieren en de witte leeuwen waren in eigen deel gehuisvest waar verder gaan andere dieren waren. Ze werden dan ook dagelijks gevoederd.
het was wel angstig dat auto geen bescherming boden en dat de Leeuwen op een paar meter afstand liepen/zaten.
Daarna terug voor de koffie in de Lodge. Koffers waren intussen in de bus geladen.
11:00 weer op weg verder.
13:30 plasstop.0:15
Lunch stop, zelf broodje en drankje kopen. 0:30
16:10 bij Humewood hotel in Port Elisabeth aan de boulevard.
Even naar strand voor de deur geweest.
Daarna op terras gezeten.
19:30 diner.

Hotel: Humewood Hotel, 33 Beach Road, Port Elizbeth. Tel: +27 (0)41 585 8961 Wifi in publieke ruimtes op BG, Internet room

 

Dag 14: Woensdag 13 febr. Addo Elephant Park

Vandaag vroeg vertrek voor een 2 uur durende safari per 4x4 in het Addo Elephant Park. Onder leiding van een ranger maakt u kennis met deze mooie glooiende omgeving. Dit prachtige park is ooit opgericht om de met uitsterven bedreigde Kaapse olifanten te beschermen. U zult zien dat dit gelukt is! Vandaag leven in dit park ruim 450 olifanten, ander wild zoals zebra’s, antilopen, neushoorns, leeuwen en buffels zijn hier ook ruimschoots aanwezig. Ca. 220 km.

Logboek:

Excursie kosten naar Addo Park in 4x4 jeeps. kosten ZAR 300,=pp (stond gepland voor dinsdag maar werd vandaag gedaan)
Op 06:00
Weg 07:30 naar ADDO olifantenpark.
Daar overgestapt grote terrein wagens.
Rondgereden en diverse bekende dieren gezien.
Chauffeur wist precies wanneer de olifanten kwamen drinken. Hij ging naast het pad van de olifanten staan zodat wij ze van heel dichtbij konden zien. Zeker 20 stuks uiteindelijk langs zien komen.
Daarna koffie in park. Toen terug naar hotel voor lunch.
Geslapen en gewandeld naar winkelcentrum.
Weer gerust. 's avonds naar hamburger tent.
Ik ben snip verkouden

Hotel: Humewood Hotel, 33 Beach Road, Port Elizbeth. Tel: +27 (0)41 585 8961

 

Dag 15: Donderdag 14 febr. Port Elizabeth - Plettenberg Bay/Knysna

Eerst brengt u een bezoek aan het aan de kust van de Indische Oceaan gelegen Tsitsikamma Nationaal Park, deze ‘plek met veel water’ is het leefgebied van de klauwloze otter, maar u ziet hier ook de hangbrug over de Storms Rivier en de immense Outeniqua Yellow-wood boom. Twee overnachtingen in NH Plettenberg Bay. Ca. 270 km.

Logboek:
Op 07:30
Maar wij waren om 6 uur al wakker.
Vertrek 09:00
City tour gemaakt.
Verhaal van Sarah Baardmans gehad. Zij had een zeer karakteristieke lichaamsbouw (vooruitstrevend en achterbaks) of te wel grote boezem en uitstekend achterwerk. Zij hebben haar ergens in de jaren 18xx naar Engeland gebracht voor onderzoek.
Wij zagen daar veel dames met dit soort vormen.
Tsitsikamma stop 11:45
Koffie
Mogelijkheid voor wandeling naar touwbrug. Niet gedaan. Maar omgeving was prachtig.
Lunch tong en fish&chips
14:00 vertrek
Regen gedurende busreis
15:00 aankomst NH hotel Plettenberg
Droog maar bewolkt
Diner.  ZAR165 pp
Witte wijn ZAR25 per glas
Bier ZAR 19 per flesje

Hotel: NH Plettenberg Bay, off the N2, Plettenberg Bay. tel: +27 (0)44 533 3572 Heeft Internet?, Zwembad

 

Dag 16: Vrijdag 15 febr. Plettenberg Bay/Knysna

Een dag ter vrije besteding, U kunt een boottocht maken om walvissen en dolfijnen te zien (ca. ZAR440 p.p.) of onder begeleiding een township bezoeken (ca. ZAR200 p.p.).

Logboek:

Excursie kosten naar Township ZAR 200,= pp
Vroeg wakker wat niet hoefde.
Zoon Peter gefeliciteerd
09:10 naar ontbijt
Daarna op kamer gebleven.
11:30 met bus naar dorp, anderen opgehaald,
(anderen waren vanochtend met boottocht naar de dolfijnen, verwachting was dat men in deze tijd weinig zou zien, maar er bleken achteraf wel erg veel beesten te zien geweest.
Tocht naar township.  Veel troep, lieve kinderen. Maar wel water en elektra. Toiletten waren er, 1 op 8 gezinnen, waren een gat in de grond met huisje erop. na een paar jaar werd e.e.a. afgebroken/dicht gegooid en verderop weer opnieuw opgebouwd.
Terug naar haven
13:30 Daar geluncht in een hamburger tent op eerste etage met schitterend uitzicht over de baai.
Terug naar hotel.
18:00 uitleg van Billy over week 3.
'S avonds niet gegeten. hadden 's middags al voldoende eten gehad.

Hotel: NH Plettenberg Bay, off the N2, Plettenberg Bay. tel: +27 (0)44 533 3572

 

Dag 17: Zaterdag 16 febr. Plettenberg Bay/Knysna - Oudtshoorn

U vervolgt uw weg via Knysna, in het hart van de Tuinenroute, en over de Outeniqua Pas naar Oudtshoorn. Deze stad ligt in de halfwoestijn kleine Karoo en is de struisvogelhoofdstad van de wereld. In deze stad staan ook zogenaamde ‘verenpaleizen’. Tussen 1875 en 1919 was er een enorme vraag naar struisvogelveren, de prijs was zelfs hoger dan goud en diamant. Veel mensen uit Oudtshoorn werden in die periode rijk en bouwden paleizen met het verdiende geld. Na een bezoek aan de bekende Cango Grotten staat voor u een bezoek aan een struisvogelboerderij op het programma. U krijgt uitleg over de struisvogel en u kunt er zelfs op rijden! Overnachting in het Oudtshoorn Inn. Ca. 275 km.

Logboek:

Excursie kosten naar Swart Berg pas met Kobus ZAR 530,= pp
Op 06:00
06:42 Hotel rekening betaald ZAR500=€43,33 koers 11,5397
Weg 07:30
Onderweg het verhaal gehad van wie de landgoederen waren waar wij langs reden en dit waren de nazaten van George Rex. George schijnt een onwettig kind te zijn geweest van de toenmalige Engelse koning die met een zak geld naar Afrika werd verbannen.
Om 10:05 stop bij voor ons Nederlanders bord met vreemde tekst.  Bord gaf aan dat links een "Inligting-Aftrekplek" was. Het was een verbastering van oude "betrekken" oftewel krijgen. de heren hoefde dus niet erheen.
Om 11:30 bij grotten, koffie stond klaar, was vanuit de bus al besteld.
Plasje doen.
Start rondleiding door grotten (3 zalen). Grotten waren wel aardig maar niet te vergelijken met diverse bekende druipsteen grotten in Europa. Grotten van Han in België bv. Persoonlijk heb ik altijd problemen met het lopen in grotten aangezien ze vaak glad en donker zijn.
Na rondleiding stond Kobus klaar om ons mee te nemen naar zijn eetgelegenheid(Kobus se gat) . Daar gegeten en met zijn busje de Swartbergpas op. Er waren schitterende uitzichten.
Daarna weer terug naar zijn business waar André met de touringcar op ons wachtte. Hij heeft ons naar het hotel "the Pearl" gebracht in Oudshoorn.
Daar van zon en zwembad gebruik gemaakt.
's avonds gegeten in visrestaurant vlak naast het hotel, heerlijk

Hotel: The Pearl of Oudsthoorn, Chr. van der Riet & Baron van Rheede Street, Oudsthoorn  Tel: +27 (0)44 272 8545   zwembad, Wifi in openbare ruimtes

 

Dag 18: Zondag 17 febr. Oudtshoorn - Wijnlanden

Vandaag volgt u een prachtige route door de Kleine Karoo. Via oude dorpjes als Calitzdorp, Ladismith en Barrydale gaat u richting Stellenbosch. Twee overnachtingen in het NH Lord Charles. Ca. 400 km.

Logboek:
Taal: vrouwtjes = Vrouwkies
Taal: mannetjes = Mannekies
Op 06:00
Weg 07:45
08:00 Struisvogel boerderij (Ostrich farm)
Hele uitleg gehad hoe dit werkte en gerund werd.
koffie
09:45 verder
10:35 fotostop
Plasstop en ijsje eten
12:30 lunch
16:45 aankomst in hotel Lord Charles, kamer 2008
'S avonds in visrestaurant in de Mall even verderop gegeten

Hotel: The NH Lord Chares, Corner Faure & Stellenbosch Road, Sommerset West. tel: +27 (0)21 855 1040  Zwembad en PC connection

 

Dag 19: Maandag 18 febr. Wijnlanden

Rond Stellenbosch en Franschhoek ligt het Kaapse wijnland. Indrukwekkende bergen, vruchtbare valleien, landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl en heel veel wijn- en boomgaarden wachten op u. In Franschhoek bezoekt u het Hugenoten monument. Aansluitend gaat u naar Paarl om het Taalmonument te zien. Stellenbosch werd in 1679 gesticht en er heerst nog echt de sfeer van vroeger. Hier wandelt u door de mooie Dorpstraat waar een bezoek aan Oom Samie se Winkel niet zal ontbreken. Ca. 220 km.

Logboek:
Vrije dag
konden later opgestaan maar o.a. door lawaai op de gang toch vroeg wakker
Ontbijt
Zitten lezen
12 uur met shuttlebusje van hotel naar winkelcentrum
14  uur vandaar met shuttle busje verder strand.
Door het water gelopen, strand was uitgestorven.  Er stond ook wel veel wind.
Wat gedronken op terras, er waren bijna geen terrasjes.
16:15 terug naar hotel met shuttlebusje
19:00 naar Mall om te eten (Italiaan was vol dus maar weer naar visrestaurant)
21:00 terug
22:00 slapen

Hotel: The NH Lord Chares, Corner Faure & Stellenbosch Road, Sommerset West. tel: +27 (0)21 855 1040

Dag 20: Dinsdag 19 febr. Wijnlanden - Kaapstad

Met onze eigen bus gaat u naar het gezellige Stellenbosch, hier kunt u dan uw tijd zelf indelen. Later wordt u weer opgehaald en gaat u naar Kaapstad waar u drie nachten in het Hotel The Capetonian. Ca. 60 km.

Logboek:
06:30 op
08:00 vertrek
Taalmonument bekeken plus koffie
10:45 Franschhoek
Hier zijn vroeger de hugenoten gekomen uit Frankrijk en Zeeland(nl)
Bezoek aan Stellenbosch.
rondrit en universiteit bekeken vanuit bus.
Lunch en vrije tijd
gewandeld o.a. naar "Oom Samie se winkel". Wat een uitdragerij. Van alles wat er uit oude boerderijen was gehaald.
Naar wijnproeverij geweest maar het was geen lekkere wijn
18:00 aankomst in hotel Capetonian in Kaapstad
Kamer 602
Lift werkt niet betrouwbaar. Kwam ook omdat wij het niet snapten, verder geen last meer gehad.
's avonds eten in hotel, buffet maaltijd met alcohol en dat voor een Halal hotel.
Restaurant op begane grond was Halal gecertificeerd, maar restaurant op tweede etage niet.

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670 Heeft: Fitness, Gratis bus naar Waterfront, Kluisje, Gratis WIFI op de kamer.

 

Dag 21: Woensdag 20 febr. Kaapstad

Vandaag kunt u de dag naar eigen wens invullen. De bus is beschikbaar om u bij het V&A Waterfront af te zetten om te gaan winkelen. Aan het einde van de middag zal de bus u weer ophalen en naar het hotel brengen.

Logboek:
Op 06:30
Vertrek 08:00 met een groepje per taxibusjes naar Tafelberg. (Entree ZAR205 pp)

gelukkig waren wij erg vroeg want wij konden bijna zo doorlopen maar toen wij er uit kwamen was de wachtrij bijna een uur.
Schitterend uitzicht over weide omgeving.
Met taxi naar Victoria & Albert Waterfront ZAR140 met zijn tweeën
11:45 ZAR2.000 opgenomen
Wat gegeten bij Italiaan PANINERO, 2 toasties + drinken ZAR125.
Tegen over terras was straat optreden van leuke groep zangers/muziekanten. CD gekocht.
Rondgesjouwd .....
wat gedronken
17:0 terug naar hotel gelopen, je hoefde de mensen maar te volgen die van hun werk aan het Waterfront terug gingen naar de stad.
Pasteitjes gehaald bij tankstation, 3 pasteitjes en een Cola ZAR 54,70
18:00 in hotel.
Pasteitjes gegeten en geslapen
TV gekeken

bericht gehad van het hotel dat er morgen 21/2 van 09:00 t/m 16:00 geen water zal zijn ivm een reparatie. Is geen punt want wij zullen toch gehele dag weg zijn.

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670

 

Dag 22: Donderdag 21 febr. Kaaps schiereiland

Vanuit het vissersdorpje Houtbaai maakt u een boottocht naar de zeerobben op Seal Island. Daarna gaat u over de spectaculaire kustweg Chapmans Peak naar het Cape Point natuurreservaat waar u een bezoekt brengt aan de kolonies Afrikaanse pinguïns. Hoogtepunt is Kaap de Goede Hoop. Deze Kaap is de zuid-westelijkste punt van Afrika waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. Tot slot de beroemde Kirstenbosch Botanische Tuinen.

Logboek:
Op 06:00
Vertrek 07:30
Fotostop
Vanaf Houtbaai boottocht gemaakt naar de robben
Koffie
Bezoek pinguïns bij Bounders
Lunch bij Bounders
Naar kaap de Goede Hoop.
Fotos gemaakt, ook groepsfoto. Op het bord stond dat GPS coördinaten hier waren : 18' 28'26" East en 34' 21' 25" South
Daarna naar uitkijk punt boven Kaap de Goede Hoop.
Volgens mijn GPS op uitkijk punt was het::

Place: -34.350917,18.484057
Latitude: 34°21'03.3'' S
Longitude: 18°29'02.6'' E
Altitude: 27 meters
Speed: 0.00 m/sec

Op terugrit naar Kaapstad Botanische Tuin Kristenbosch bezocht, Entree ZAR42 zat bij  reis in.
Ik heb alleen wat gedronken op terras maar Trudy heeft heerlijk van de zeer mooie tuin genoten samen met Maria
ijsjes gekocht 2 stuks ZAR40
17:15 terug

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670

 

Dag 23: Vrijdag 22 febr. Kaapstad

Vandaag heeft u nog de mogelijkheid om een bezoek aan Robbeneiland te brengen (ca. ZAR220 p.p.) of de Tafelberg te bezoeken (ca. ZAR160 p.p. Aan het eind van de dag wordt u naar uw verlengingshotel the Capetonian gebracht zodat u kunt genieten van 3 extra dagen in deze fantastische stad!

Logboek:
Hele nacht gehoest. Ontbeten.
Vanochtend naar apotheek. Verder naar bed.
'S middags even met Trudy naar het centrum geweest om boodschapjes te doen, toen weer naar bed

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670

 

Dag 24: Zaterdag 23 febr. Kaapstad Vrije dag

Logboek:
Ontbeten en weer naar bed.
12:00 Is Trudy de stad ingegaan maar de meeste zaken waren/gingen dicht. winkel sluiting vanaf 14:00
18:00 gedoucht en vlakbij gegeten.
Escargo Steak  ZAR120
Citrus infudes ..  ZAR130
Fanta  ZAR 15
Witte wijn ZAR22

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670

 

Dag 25: Zondag 24 febr. Kaapstad  Vrije dag

Logboek:
Nog niet echt lekker,
Ontbeten
Weer uurtje slapen
Toen met blauwe hop-on / hop-off lijn om Kaapstad heen, het wijnbussie.
2 dagen kaart Hop on/hop off was ZAR 250PP
Lunch bij Simonts
Door naar Kaapstad en lnags de kust weer terug naar de stad.
om 17:15 in hotel terug
Geslapen tot 19:30
Wat koekjes en fruit gegeten.

Hotel: The Capetonian, Heerengraght Road, Cape town. Tel: +27 (0)21 405 5670

 

Dag 26: Maandag 25 febr. Kaapstad Vrije dag

Op dag 26 wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

Logboek:
Ontbeten,
Met rode hop-on / hop-off bus door Kaapstad gereden en weer langs de kust terug.
Uitgestapt bij het Waterfront.
Daar wat gedronken.
Met rondvaart bootje vanaf Waterfront naar de bushalte 3 die vlak bij het hotel was, de rest gelopen.
's middags geslapen en de koffers ingepakt.(Wij moesten natuurlijk 's morgens onze kamer verlaten maar hebben dit verleng tot 19:00 voor ZAR250.
Alles wat nog eetbar was opgegeten.
Hotel betaald ZAR400 voor buffet diner van dinsdag plus kamerverlenging. Totaal ZAR650 per betaalkaart   wordt + €56,66
’s avonds (19:30) per taxi met vier anderen naar vliegveld gebracht.
Inchecken en bagage afgegeven, door douane.
Wachten op vliegveld.....
Vertrek met 15 minuten vertraging.
Vlucht KL0598 vertrek 23:30(ZA)  aankomst Schiphol 11:10(NL) volgende ochtend. duur 11:40 uur  per Boeing 777-200
Na vertrek een warme maaltijd gehad waar ik geen gebruik van heb gemaakt.
Trudy heeft lekker zitten eten met glaasje wijn.
Horloges en mijn telefoon één uur terug gezet.
Geslapen in het vliegtuig en wat zitten duffe.

Dag 27: Dinsdag 26 febr. Amsterdam

Aankomst in Amsterdam om 11:10(NL) met vlucht KL0598

logboek:
's nachts werd ons, die wakker waren, nog wat te drinken aangeboden.
1,5 uur voor aankomst werden wij allemaal gewekt en voorzien van ontbijt met naar keuze koffie of thee.
Kwamen vroeger aan maar Gate was nog niet beschikbaar dus 15 minuten staan wachten op het platform. Daarna keurig bij de Gate afgemeerd.
Vliegtuig verlaten en naar aankomsthal.
In vertrek/aankomsthal overgebleven ZAR inleveren bij GWK (alleen papiergeld). Muntjes in bus voor goed doel gedaan anders liggen ze thuis maar in de weg.
Door geheel geautomatiseerde paspoort controle. Paspoort op een plaat leggen. Deze werd gescand en met een camera werd gecontroleerd of ik het wel was. Daarna mochten we doorlopen. Koffers van de band gehaald. Laatste medereizigers gedag gezegd.
Hans stond bij de uitgang op ons te wachten dus gauw auto in en naar huis.
Brr wat een weer in Nederland, waren wij niet meer gewend 

 

Kick